Bieliace produkty na zuby najčastejšie obsahujú peroxid vodíka alebo karbamid peroxid, ktoré rozkladajú pigmenty usadené v sklovine, čím sa zosvetlia zuby. A čo ďalšie zložky ako fluorid, ktorý posilňuje sklovinu, prípadne draslík, ktorý pomáha znižovať citlivosť chrupu?
Ako si správne vybrať bieliaci produkt a kedy je vhodné obrátiť sa na odborníka?
Výber bieliaceho prípravku na zuby
Pri voľbe bieliaceho produktu na zuby je nutné zohľadniť viacero faktorov – zdravotný stav chrupu, citlivosť zubov, druh prípravku na bielenie (gély, pasty, perá, pásiky), ako aj čas a náročnosť bielenia. Nemenej dôležité je zloženie bieliaceho produktu, kde je veľmi nápomocná konzultácia so stomatológom alebo dentálnym hygienikom, ktorí vám poradia overené spôsoby, ako si účinne a bez rizika vybieliť zuby.
Zložky bieliacich produktov
- Peroxid vodíka a peroxid karbamidu – veľmi účinné látky, ktoré prenikajú do zubnej skloviny a rozkladajú molekuly spôsobujúce žltnutie zubov.
- Fluoridy – slúžia na posilnenie skloviny, pôsobia ako ochrana pred vznikom zubného kazu a znižujú citlivosť zubov.
- Abrazívne zložky – prispievajú k odstraňovaniu škvŕn a zubného povlaku na povrchu zubov.
- Prírodné zložky – kurkuma, uhlie alebo kokosový olej.
- Mikročastice zlata – majú bieliace, protizápalové a regeneračné účinky.
Účinky prípravkov na bielenie zubov
- Obnova prirodzenej farby chrupu.
- Rozjasnenie chrupu.
- Odstránenie škvŕn z povrchu zubov.
- Fluoridy v bieliacich prípravkoch posilňujú zubnú sklovinu a chránia chrup pred zubnými kazmi.
- Zdravie ďasien a ústnej dutiny – protizápalové a regeneračné účinky zložiek bieliacich produktov.
Druhy prípravkov na bielenie zubov
Na trhu je k dispozícii viacero typov bieliacich prípravkov. Obľúbené sú zubné pasty na bielenie zubov, ktoré sú vhodné na každodenné použitie, pričom jemne odstraňujú škvrny a udržujú belosť zubov. Na dosiahnutie výraznejšieho efektu bielenia sa odporúča použiť certifikované produkty, ako bieliace pásiky, gély a perá, ideálne po porade s odborníkom na bielenie chrupu.
Domáce recepty na bielenie chrupu
Jednotlivé bieliace prípravky na zuby sa odlišujú v koncentrácii účinných látok. Domáce produkty sú menej účinné v porovnaní s profesionálnymi bieliacimi prípravkami, v ktorých sú silnejšie koncentrácie účinných zložiek s rýchlejším efektom. Výsledok bielenia zubov ovplyvňujú aj zdravotný stav chrupu, konzumované potraviny a nápoje či dentálna hygiena. Pozor na nesprávne používanie bieliacich produktov, pri ktorom môže dochádzať k poškodeniu zubnej skloviny, podráždeniu ďasien a zvýšenej citlivosti chrupu.
Čomu sa pri bielení chrupu vyhnúť?
Ako je to s domácim bielením zubov? Na čo je potrebné dávať si pozor a ktoré bieliace zložky môžu poškodiť chrup?
- Peroxid je častou zložkou bieliacich produktov, pretože má efektné výsledky. Po jeho použití sú zuby viditeľne vybielené, dôležité je však dbať na obsah peroxidu, inak hrozí nešetrné a nebezpečné bielenie zubov. Príliš vysoký obsah peroxidu síce garantuje precízne bielenie zubov, no dokáže poškodiť ďasná aj zubné tkanivo. Nezabúdajte, že peroxid vodíka je chemikália a nemali by ste ju používať na domáce bielenie zubov.
- Opatrní by ste mali byť aj pri výbere bieliacich produktov, ktoré obsahujú glycerín. Ten spôsobuje zvýšenú citlivosť zubov, ktorá sa po bielení často dostaví. Po určitom čase zvykne citlivosť ustúpiť, ale napriek tomu je lepšie sa glycerínu úplne vyhnúť. Kvalitné bieliace súpravy ho nahrádzajú propylénglykolom, ktorého prítomnosť je šetrnejšia a chrup po bielení nie je taký chúlostivý.
- Aktívne uhlie sa vyskytuje v zubných pastách a ďalších bieliacich prípravkoch. Výrobky sa prezentujú bieliacim účinkom, ale neexistujú relevantné štúdie a výskumy, ktoré by potvrdzovali ich bieliace schopnosti. Naopak, hrozí, že zuby môžu pri dlhodobom používaní pasty s aktívnym uhlím pôsobiť ešte opotrebovanejšie. Oslabením skloviny totiž začne presvitať dentín, teda vnútorná vrstva zuba, ktorá má žltkasté sfarbenie.
- Jedlá sóda – obľúbenou babskou radou na bielenie chrupu je použiť jedlú sódu. Platí, že sóda zuby skutočne bieli a výsledky sú viditeľné po krátkom čase. Bohužiaľ, sóda na zuby pôsobí abrazívne – pokiaľ ju používate pravidelne, systematicky je poškodzovaná vrchná časť zuba a dochádza k trvalému poškodeniu chrupu.
- Citrónová šťava so sódou je ďalším domácim receptom na bielenie chrupu. Táto zmes je doslova smrtiacim kokteilom každého úsmevu. Len čo totiž sklovina zmizne, je preč už nastálo a nedá sa obnoviť.
- Jablčný ocot na bielenie zubov. Ocot je veľmi kyslý, preto na zuby pôsobí agresívne, podobne ako kyslasté džúsy, a narúša zubnú sklovinu. Vrchná vrstva zuba postupne úplne zmizne a zuby sa stanú citlivejšími a menej odolnými.
- Zubné pasty s abrazívnymi zložkami majú zuby dôkladne vyčistiť a rozžiariť. Relatívna dentínová abrazivita, ktorá uvádza množstvo abrazívnych častíc v paste, by mala dosahovať hodnoty približne 100 RDA. Mnohé pasty však obsahujú omnoho vyššie hodnoty týchto zložiek, respektíve ich vôbec neuvádzajú. Pokiaľ pasta obsahuje priveľa abrazívnych látok, dochádza k obrusovaniu zubnej skloviny. Chrup tým prichádza o svoju ochrannú vrstvu a následne sa na zuboch skôr usádzajú škvrny a žlté zafarbenie.
Dôsledky necitlivého bielenia zubov
- Zvýšená citlivosť zubov – necitlivé bielenie chrupu môže úplne zlikvidovať vrchnú časť zuba, ktorý sa tým stáva citlivejší.
- Poškodenie zubnej skloviny vedie k tomu, že chrup vyzerá opotrebovanejšie a tmavšie.
- Chemikálie, ktoré obsahujú nekvalitné bieliace pasty a gély, môžu spôsobiť bolesti, a to v okamihu, keď preniknú do zubného kazu.
- Podráždenie ďasien – nevhodné zloženie domácich bieliacich súprav môže poškodiť ďasná a spôsobiť ich začervenanie a citlivosť.








