06.06.2024
Žlté zuby
Zafarbenie zubov sa líši a je u každého človeka individuálne. Farbu chrupu a to, či máme žlté zuby, môže ovplyvňovať vek, genetika aj nevhodné návyky a potraviny.
Faktory, ktoré spôsobujú žlté zuby
- Vek – vplyvom starnutia sa mení aj farba zubov. Biela sklovina, ktorá na zuboch plní ochrannú funkciu, sa časom a každodenným opotrebením stráca, bledne a čoraz viac presvitá žltkastý dentín – zubovina (žltobiela hmota podobajúca sa kosti).
- Genetika rozhoduje o pôvodnej farbe zubov aj o zmene ich zafarbenia behom života. Dedičnosť ovplyvňuje priehľadnosť zubov a ich hrúbku, čo ovplyvňuje aj ich sfarbenie a to, či sú zuby žlté alebo prirodzene biele.
- Zubný kameň – baktérie, sliny a zvyšky potravín vytvárajú biofilm – zubný povlak, ktorý sa na zuboch usádza po každom jedle. Kalcifikácia premení zubný povlak na zubný kameň, ktorý ohrozuje zdravie zubov a ďasien – je častou príčinou zubných kazov, ale má aj estetické dôsledky. Na zuboch vytvára šedý alebo žltkastý vzhľad. Riešením je pravidelné odstraňovanie zubného plaku, aby sa znížila tvorba zubného kameňa. Základom je správna ústna hygiena a dôsledné čistenie zubov, ktoré pomáha zabrániť usadzovaniu zubného plaku.
- Fajčenie tabakových výrobkov vedie k vonkajšiemu hnedastému zafarbeniu chrupu a usádzaniu zubného kameňa. Príčinou je decht, nikotín a ďalšie škodliviny v tabakovom dyme.
- Lieky – užívanie niektorých druhov antibiotík môže vytvárať na vnútornej strane zuba sivasté alebo hnedé stopy, dôsledkom čoho sú žlté zuby.
- Potraviny a nápoje – pravidelná konzumácia červeného vína, kávy, čierneho čaju, kolových a iných farebných nápojov a potravín (tmavé bobuľoviny, kečup) ovplyvňuje farbu chrupu a môže viesť k žltým zubom. Kyslé potraviny, ako sú citrusové plody alebo ocot, prispievajú k erózii zubnej skloviny. Výsledkom je jej oslabenie a stenčenie.
Prevencia žltnutia zubov
Zafarbenie zubov ako následok nesprávnych stravovacích návykov možno odstrániť najjednoduchšie. Prvým preventívnym opatrením je obmedzenie konzumácie farebných potravín a nápojov. Konzumáciu čaju, kávy alebo kyslých potravín nemusíme vylúčiť úplne, stačí sa vyhýbať ich nadmernému množstvu.
Pokiaľ ide o tvorbu zubného plaku po každom jedle, tvorí sa rýchlo a je to prirodzený proces. Spôsobom, ako negatívne vplyvy na chrup a jeho farbu minimalizovať, je čistiť si zuby aspoň dvakrát denne počas dvoch minút, ideálne však aj po každom jedle, ak vám to možnosti dovoľujú. V rámci pravidelnej domácej ústnej hygieny nemožno zabudnúť ani na zubnú niť, medzizubnú kefku a ústnu vodu.
Žlté zuby je možné vybieliť aj profesionálnym bielením u stomatológa alebo dentálneho hygienika, prípadne vyskúšajte bielenie aj v domácich podmienkach.