08.03.2017
Aká strava je pre naše zuby najlepšia?
Ako sa stravovať, aby zuby vydržali zdravé čo najdlhšie
Ústnu dutinu obýva niekoľko miliárd druhov baktérií, z ktorých však len asi 500 potrebuje k svojmu prežitiu cukor. Tieto zároveň patria aj k tým najnebezpečnejším, pretože vytvárajú organické kyseliny, ktoré pri dlhoročnom pôsobení rozpúšťajú ochrannú vrstvu zuba – zubnú sklovinu. Výsledkom je vznik zubného kazu, ktorý ak sa nelieči, môže preniknúť až do koreňa zuba a spôsobiť jeho zápal a odumretie. Aby sa predišlo podobným komplikáciám, musí sa pacient o svoje zuby starať. Dôležitá je však nielen správna ústna hygiena, ale aj stravovacie návyky.
Najväčším nepriateľom sú sacharidy
A to doslova, v akejkoľvek podobe. Samozrejme, najviac škodí konzumácia sladkostí a cukroviniek. Zrieknuť sa teda obľúbenej čokolády či koláčika, je to najlepšie čo môžete spraviť pre svoj zdravý chrup. Nie úplne vhodné sú tiež zemiaky alebo ovocie. Najmä citrusové plody, ako citróny, grapefruity či pomaranče, obsahujú kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Zďaleka by ste sa mali vyhýbať aj šumivým nealkoholickým nápojom, sladkým limonádam a džúsom. Najlepšie je ich nahradiť čistou vodou, čajom alebo koncentrovanými ovocnými alebo zeleninovými šťavami.
Dôležitými sú najmä fosfor, vápnik a fluoridy
Pre zdravé zuby je podstatné, aby potraviny boli bohaté na fosfor, ktorý je dôležitým minerálom pre ochranu chrupu, a vápnik, ktorý pôsobí preventívne. Ten ide ruka v ruke s pevnými kosťami a zubami. Odporúča sa konzumovať orechy (mandle, kešu, arašidy, vlašské orechy a iné), obilniny (fazuľa, šošovica, pohánka, hrach, pšeničné klíčky…), či sardinky, kapustu a brokolicu. Zdraviu zubov prospieva aj kyselina listová, ktorá má bohaté zastúpenie v listovej zelenine, ale aj v brokolici, ružičkovom kele, chrene, paradajkách, kapuste, karfiole a v strukovinách (najlepšie ak sa konzumujú v surovom stave).
V jedálničku by nemali chýbať ani potraviny bohaté na vápnik. Medzi ne samozrejme patria mliečne výrobky, ako jogurty, mlieko a syry. Okrem nich má ale vápnik bohaté zastúpenie aj v zelenine a ovocí – predovšetkým v tmavozelenej listovej zelenine, mrkve, brokolici a semienkach, ako sezam, slnečnica, mak a chia. Priaznivo pôsobí aj chmeľ a obľúbený alkoholický nápoj – pivo. To okrem vápnika obsahuje aj kremík a taníny, ktoré majú na zdravie zubov podobný účinok ako fluoridy. Samozrejme, všetko treba konzumovať s mierou.
No a v neposlednom rade sú pre zdravie zubov dôležité fluoridy. Tie na zuby pôsobia doslova ako ochranný kabát, ktorý ich posilňuje a zvyšuje ich odolnosť. Čím viac fluoridov je v zubnej sklovine, tým je zub odolnejší voči kyselinám. Nevýhodou je, že fluór sa v prírode vyskytuje iba zriedkavo. Najčastejšie sa s ním stretnete v zubných pastách, no obsahuje ho aj čaj, minerálne vody a morské ryby. Vysoký obsah fluóru majú aj niektoré obilniny, morské riasy a pšeno.
Odporúčania pre každodenné stravovanie
Počas dňa sa snažte jesť pravidelne s aspoň 2-3 hodinovými prestávkami. Bežnú stravu môžete doplniť o surovú zeleninu alebo ovocie, ktorá zuby vďaka jemným vláknam čistí a masíruje. Surové potraviny tiež stimulujú tvorbu slín, ktoré obmedzujú vznik zubného povlaku.
Denne by ste mali vypiť veľa vody. A ak si už máte dopriať nejakú tu sladkosť, urobte tak raz a nie postupným vyjedaním počas celého dňa. Ak nemáte po ruke zubnú kefku, ktorou by ste si po jedle zuby vyčistili, tak pomôže aj žuvačka bez obsahu cukru. Tá zuby mechanicky čistí a podporuje tiež tvorbu slín, ktoré neutralizujú kyseliny a zabraňujú usadzovaniu baktérií útočiacich na zubnú sklovinu.
Nezabúdajte na správnu ústnu hygienu
Zabúdať by ste nemali ani na správnu ústnu hygienu, ktorá je základom zdravých zubov. Ak si totiž nebudete svoje zuby pravidelne umývať a nebudete sa držať zásad správnej ústnej hygieny, tak vám ku zdravému zubnému chrupu nepomôžu ani správne stravovacie návyky.